Mijn verhaal over mijn eetstoornis

Het is niet uit de lucht komen vallen dat ik Voeding en Diëtetiek ben gaan studeren aan de Hogeschool in Nijmegen en vervolgens full time aan de slag ben gegaan met het coachen van mensen omtrent voeding, training en mindset.

Zoals vele anderen ben ik begonnen met fitness om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik wilde er beter uit zien en lekkerder in mijn vel zitten. Iets dat zich al snel vertaalde in een diepe innerlijke drive om het maximale uit mijzelf te halen.

 

Dit zette uiteindelijk door tot bijna dertig kilo gewichtsverlies en een bodybuilding wedstrijd waarmee ik wilde laten zien dat ik alles eruit wilde halen wat ik in me had. Ondertussen had ik geen idee dat ik langzaam niet een passie, maar een obsessie aan het ontwikkelen was voor mijn eigen spiegelbeeld en de daarbij horende acties, zoals voeding en training.

Na de bodybuilding wedstrijd  ben ik in een diep gat gevallen, waar ik zelf niet uit kwam. Ik ging eten alsof mijn leven ervan afhing en viel in een patroon dat later vastgesteld zou worden als een eetbuistoornis. Ik kwam in twee maanden weer twintig kilo aan en mijn zelfbeeld was slechter dan ooit. De dagen van bijna niets eten en uren sporten wisselden zich af met dagen waar ik letterlijk het aantal calorieën voor een week kon wegwerken. Binnen een paar uur. Het kwam tot een punt waarop ik, als het niet opgelost kon worden, het eigenlijk niet meer zag zitten.

Na maandenlang onder behandeling te zijn geweest bij een psycholoog en heel wat persoonlijke uitdagingen te hebben overwonnen, wilde ik alles wat ik in mijn mars had gebruiken om andere mensen hiermee te kunnen helpen.

Door het inzetten van mijn kennis als diëtist en mijn ervaring met een eetstoornis probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het voorkomen van het ontwikkelen van een eetstoornis. Ik help je bij het ontwikkelen van een duurzaam voedingspatroon, een flexibele mindset en het optimaliseren van je relatie met voeding èn jezelf.

Mijn missie

Schaamte. Dit is een woord dat centraal staat binnen Binge Eating Disorder en veel naar voren komt bij de mensen waarmee ik spreek die ook met deze eetstoornis hebben geworsteld of nog steeds worstelen. Er was, is en blijft veel onbegrip rondom deze nare ziekte. Het wordt simpelweg niet begrepen door velen die zelf niet met een (soortgelijke) eetstoornis of eetbuien te maken hebben gehad.

‘Kun je niet gewoon minder eten’?

‘Lukt het je nou niet gewoon om eens één koekje te nemen in plaats van het hele pak’?

Het is ook niet alleen maar de schuld van de mensen om je heen. Wij, de mensen met een eetbuistoornis zijn heel erg goed in het verbergen van onze problemen en het doen alsof er niets aan de hand is. Soms vallen we echter door de mand wanneer we de hele kast hebben leeggeroofd en deze niet op tijd hebben kunnen aanvullen voor iemand anders zag dat het weg was. En zelfs dan hebben we zo onze smoesjes.

Een moeilijker onderwerp om bespreekbaar te maken is er bijna niet. Het voelt als mijn persoonlijke levensmissie, als diëtist, personal coach èn ervaringsdeskundige om deze stoornis bespreekbaar te maken onder iedereen, maar met name onder de mannen. Het is klaar met het taboe. We moeten gaan communiceren om dit probleem de kop in te drukken.

Mijn boek

Sinds ik herstelt ben van mijn eetstoornis wist ik zeker wat ik met mijn leven wilde gaan doen: mensen helpen door eetstoornissen bespreekbaar te maken en mijn steentje bij te dragen in het helpen voorkomen ervan. Dit doe ik door mijn eigen ervaring te delen op social-media en mijn boek “Vrijheid van Voeding’ 

Een compleet stappenplan om je relatie met voeding te verbeteren

✔️ Leer je lichaam meer te vertrouwen

✔️ Verbeter je relatie met de weegschaal

✔️ Stop met emotie-eten

✔️ Verbeter je zelfbeeld

✔️ Bereik en behoud je doelen

Vrijheid van voeding boek Ricky Frissen

Stel je vragen

Als je vragen hebt over mijn diensten of hulp nodig hebt om je eetgedrag te verbeteren dan kan je mij altijd een bericht sturen. Je kan mij bijvoorbeeld een vraag sturen over:

Leliënhuyze 34, 5221 PJ Den Bosch