fbpx
Home Miniblog Motivation Spillover: gebruik het in je voordeel!

Motivation Spillover: gebruik het in je voordeel!

motivation spillover websiteklein

Is het je wel eens opgevallen wanneer je weer lekker aan het sporten bent, de rest vanzelf lijkt te gaan?

Je eet weer gezonder;

Je gaat vaker een rondje wandelen;

Je gaat eerder naar bed om je slaap te pakken;

Op werk of school gaat het allemaal wat beter;

En misschien lees je wel vaker een boek.

Dit principe wordt Motivation Spillover genoemd. Zodra je het ene bekertje vult totdat deze overloopt, loopt het water in de andere bekers tot dat deze ook weer vol raken, zoals op de infographic is afgebeeld.

Wanneer je één gezonde gewoonte oppakt, is de kans groot dat je gemotiveerder raakt om ook andere zaken die daarmee in lijn liggen op te pakken. Het steekt elkaar als het ware aan. Waarom zou je niet óók op je voeding letten, wanneer je toch weer fanatiek aan ’t sporten bent? En als je dan toch fanatiek wil sporten, kun je maar beter ook gelijk je slaappatroon verbeteren!

Klinkt deze manier van motivatie bekend in de oren?

Helaas werkt het ook vaak de andere kant op. Duw je één dominosteentje om? Dan kan de rest ook omvallen zonder dat je deze aangeraakt hebt. Je eetgedrag wordt negatief beïnvloed, het sporten sluipt er weer bij in, je beweegt een stuk minder en je doet ‘ineens’ niets meer aan zelfontwikkeling, totdat je weer klaar bent met deze manier van leven.

Vaak wordt dit patroon omschreven als de eigenschap van een perfectionist.

Echter, het verschil met een perfectionist is dat hij of zij bewust bezig is met ‘laat alles maar want ik kan het toch niet perfect doen’, terwijl bovenstaand proces ook vaak onbewust voorkomt.

Wat kun je precies leren van deze vorm van motivatie?

Wanneer je hier bewust van bent, kom je natuurlijk al een heel eind. Zit je in een periode dat langzaam alles weer aan het verwateren is? Merk dit dan op en probeer het op een laagdrempelige manier weer op te pakken. Prep je maaltijden, zet weer een wekker om jezelf eraan te herinneren dat je naar bed moet of leg je sportkleren voor je slaapkamerdeur zodat je de ochtend erna gaat sporten.

Vallen alle gewoontes weer helemaal weg? Dan kan ik mij voorstellen dat al deze acties oppakken ineens een hele kluif lijkt. Echter, wanneer je weet dat je gevoelig bent voor het fenomeen Motivation Spillover, weet je óók dat het oppakken van maar één ding genoeg kan zijn om het balletje weer te laten rollen. Maak de start zo klein mogelijk, and let the magic happen!

Gerelateerde blogs