fbpx
Home Recepten Voeding Recept voor Griekse gehaktballen in tomatensaus

Recept voor Griekse gehaktballen in tomatensaus

Persoonlijk ben ik al jaren een enorme fan van gehaktballen, maar dan niet de standaard Hollandse gehaktbal met jus. Tijdens mijn vakantie in Griekenland heb ik kennis gemaakt met de Griekse keuken en ik ben echt verliefd op de kruiden die door hen gebruikt wordt. Deze gehaktballen in tomatensaus zijn geïnspireerd op de Griekse keuken. Ze zijn heerlijk smeuïg en vol van smaak door de heerlijke combinatie van kruiden. De toevoeging van de rode wijn in de tomatensaus geeft een hele authentieke smaak aan het geheel. Het meest ideale aan deze gehaktballen is: je kunt het gerecht een dag van te voren alvast voorbereiden, zo hoef je de ovenschaal de volgende dag alleen maar in de oven te schuiven.

TIP: deze saus is zo enorm lekker dat je deze gehaktballen in tomatensaus echt perfect kunt eten met een paar stukken Turks brood, WANT DAN KUN JE LEKKER DIPPEN!

Benodigdheden voor dit gehaktballen recept

  • Ovenschaal
  • Koekenpan met deksel
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten tomatensaus

  • 750 ml Passata di pomodoro (gezeefde tomaat)
  • 1 ui goed fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 75 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 TL kaneel
  • 3 TL fijngemalen komijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie om eerst in te fruiten

Ingrediënten gehaktballen

  • 350 gram rundergehakt
  • 1 sneetjes oud brood (zonder korst)
  • 1 scheut melk/rode wijn om het brood in te weken
  • 1 ui tot puree geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei geklopt
  • 2 EL fijngehakte verse peterselie (of 1 EL gedroogd)
  • 2 TL oregano
  • 2 TL fijngemalen komijn
  • Peper en zout

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.

  1. Begin met het maken van de saus. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Weeg de rode wijn en passata af, zet dit klaar.
  2. verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm hier een scheut olie in. Fruit hier de knoflook en ui in.
  3. Blus dit met rode wijn. Roer alles goed door en voeg de Passata, kaneel, komijn en peper en zout aan toe. Roer alles goed door en voeg de laurierbladen toe en laat 5 min pruttelen op laag vuur.
  4. Maak nu de gehaktmix. Verwijder de korst van het brood en week het brood minimaal 5 min. in een scheut wijn of melk.
  5. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn.
  6. Doe het gehakt in een mengkom, voeg hier het losgeklopte ei, de kruiden (oregano, peterselie, peper en zout), ui en het geweekte brood aan toe. Meng alles goed door elkaar.
  7. verwijder de laurierblaadjes uit de saus. Voeg een scheut van de saus in de ovenschaal. Maak vervolgens gehaktballen van zo’n 35 gram en plaats in de schaal. Giet tenslotte de rest van de saus over de gehaktballen (ze moeten bedekt zijn). Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  8. Bak de gehaktballen in 45 min gaar.

Dit recept kun je goed combineren met een Griekse Salade of de Tomatensalade. In plaats van Turks brood kun je hier ook mijn gegrilde groentecouscous bij maken, de tomatensaus gaat goed samen met de couscous. YOU WILL LOVE IT!

Voedingswaarde per portie gehaktballen met tomatensaus

Calorieën: 440

  • Koolhydraten: 29 gram
  • Eiwitten: 31 gram
  • Vetten: 17 gram

Tag je mij (@angela_ponse) op Instagram als je het recept gemaakt hebt?

Loop je tegen iets aan, stuur mij gerust een berichtje, ik denk graag met je mee!

 

Gerelateerde blogs